Om sushi

Sushins historia

Från början var Sushi faktiskt ett sätt att bevara fisk på. Den tidigaste anteckningen om Sushi kommer från år 702, då Wakasa-länet i Japan beordrades att sända hovet i Nara en låda sushi med tai-fisk. Intressant är att Sushi då var ett sätt att betala skatt till hovet. Sushi kunde hålla ganska länge, så det var möjligt att använda Sushi som pengar. 

Varför höll Sushi så länge då? Jo, det var därför att man tillade mycket salt till fisken och lagrade dem ett par månader, då kom fiskarna att jäsas. Gammaldags sushi brukade ligga mellan tre månader upp till fem år, sägs det. Det luktar gott(?)bara man tänker på hur lukten var, eller hur? Det var lite grann som surströmming i Sverige. Grundidén är densamma!

Riset var i början bara ett hjälpmedel för att jäsa snabbare. Så man åt inte riset utan bara fisken. Med tiden upptäckts att även riset kunde ätas om man åt fisken lite tidigare. Då hette Sushin ”Namanare-sushi”. På 1600-talet kom Shogunens livläkare på att man kunde avnjuta sin sushi betydligt snabbare om ättika adderades till riset.

År 1824 öppnade en man som hette Yohei Hanaya, ett litet sushi-stånd i Tokyo. Han serverade rå fisk på kuddar av sushi-ris. Hans lilla sushi-stånd blev omedelbart populärt och så tog Sushi sin nurvarande form.

En ganska lång och krokig historia, men intressant, eller vad tycker du?

rå lax som skärs upp