Om sushi
Vad är sushi?
Sushi är en av de mest kända japanska maträtterna ute i världen.
Ordet 寿司 sushi betyder ”leda till ett långt liv”
Sushi är ris som blandat med sushivinäger tillsammans med olika ingredienser, ofta olika sorters fisk, men även andra råvaror som grönsaker, ägg. Det finns många olika typer och varianter av Sushi.
Några av dem är:
Maki-zushi (Sushi-rullar)
En rulle med ris, fylld med olika ingredienser inrullade i torkat sjögräsblad. Rullen skärs sedan i centimetertjock skivor.
Nigiri-zushi (Kramad sushi)
En kramad riskudde med ex fisk, rom, räkor, ägg som topping. Det är inte så lätt att krama riset lagom hårt. Hårda ”nigiri” är inte så goda.
Inari-sushi Tofufickor som är smaksatta med socker och soja, fyllda med vinägerris.
Temaki-sushi ”Te” betyder hand på japanska. Ställer fram ingredienser och gästerna gullar själva sina makizushi utan att använda en bambumatta.
Chirashi-zushi (Blandsushi)
Blandar bara riset och ingredienser efter tycke och smak. Det behövs inte forma riset, så det är ganska enkelt att göra.
Liten Sushiordlista
Gari — söt inlagd ingefära
Shari — Ris som smaksatts med sushivinäger
Namida — Ordet btyder ”tårar” och är ett annat ord för wasabi(grön pepperrot)
Nori — Sjögräs som rostas eller torkas och vävs till fyrkantiga ark
Murasaki — Betyder lila färg och är en soja
Agari — Grönte